Energetikai Tanúsítvány Szentesen

Európában az összes elfogyasztott energia 40 százalékát az épületekben használjuk fel, ezért foglalkozik kiemelten az Európai Unió is a lakások, közintézmények energiahatékonyságával. Az energetikai tanúsítás bevezetése minden tagország számára kötelező.

Weboldal: http://tanusitvany-szentes.hu/

Miért van erre szükség? 

Ha Ön vásárol egy háztartási gépet, műszaki cikket, akkor azon is láthatja, hogy milyen az energetikai besorolása, ezáltal tájékoztatást kap arról, hogy mennyire gazdaságos vagy éppen pazarló az adott készülék. Ugyanezért vezették be ezt az ingatlanoknál is, hogy ha valaki vásárolni szeretne egy ingatlant, akkor megfelelőinformációja legyen arról, hogy mennyire hatékony az általa kiválasztott ingatlan energiafelhasználása.

A szabályozás célja, hogy hosszabb távon csökkenjen az épületek energiafogyasztása, amihez a tanúsítvány, mint hiteles információhordozó, az egyik legjobb ösztönző eszköz.

2008. június végén, Magyarországon is megjelent az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. kormányrendelet. A rendelet szabályozza, hogy milyen esetekben, kinek és milyen feltételekkel kell a tanúsítványt elkészíttetni, ki készítheti el és mennyibe kerül a tanúsítás. 2009. január 1-től az új építésű ingatlanok használatba vételéhez, illetve bérbe adásához kötelező az energiatanúsítvány.

Használt ingatlanok esetében 2012. január elsejétől kell tanúsítványt készíttetni eladáskor illetve bérbeadáskor.

A tanúsítvány leginkább arról tájékoztat, hogy az adott épület műszaki állapota (szigetelése, fűtési rendszere, hőveszteségei) alapján mekkora lesz az éves várható energiafogyasztása. Ha a lakásunk üzemeltetéséhez, azaz a fűtéshez, hűtéshez, vízmelegítéshez több energiára van szükség, mint amit az aktuális műszaki követelmények előírnak, akkor „C” kategória alá kerül az ingatlanunk, ha kevesebbre, akkor jobb „A+”, „A” vagy „B” kategóriát kaphat.

Ki készíthet tanúsítványt?

Tanúsítást a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetnek. A tanúsítvány kiállításához a szakembernek helyszíni szemlét kell tartania, hogy rögzítse azokat az adatokat, amelyek alapján elvégzi majd a besorolást.

A felmérés során a szakember vizsgálja: a lehülő felületek nagyságát, a hőhidakat, a falak, padlók, födém és nyílászárók hőtechnikai paramétereit, az építmény szellőzését, illetve a fűtési-, légtechnikai-, és melegvíz rendszerét.

A helyszíni adatfelvétel és egy előre meghatározott számítási módszertan alapján állapítják meg az épület energetikai besorolását. A számítást általában szoftverek segítik, így néhány napon belül kézhez is kaphatjuk otthonunk minősítését.

 

A leggyakoribb esetek, amikor szükséges az energetikai tanúsítvány elkészítése:

 • Az új építésű lakóingatlanok használatbavételi engedélyéhez,
 • Meglévő épület, önálló rendeltetési egység, ellenérték fejében történő tulajdon-átruházásához(adásvételéhez)
 • Meglévő épületbérbeadásához.(Az önálló rendeltetési egység bérbeadása esetén a 2015. december 31-ét követően kötött bérleti szerződéshez kell tanúsítványt kiállítani.)
 • 500 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén.

Milyen esetben nem kell tanúsítványt készíteni? (leggyakoribb esetek)

 • az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre (társasházi lakások esetében természetesen az 50 m2-nél kisebb lakásra is kell)
 • mezőgazdasági rendeltetésű épületre
 • műhely rendeltetésű épületre
 • az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre
 • a legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre
 • hitéleti rendeltetésű épületre
 • jogszabállyal védetté nyilvánított épületre

Továbbá nem kell tanúsítványt készíteni ekkor sem:

 • új épületnél a használatbavételi engedélyt (bejelentést) megelőző tulajdon-átruházás esetén
 • ha ugyanabban az ingatlanban résztulajdonnal rendelkező tulajdonos szerez ellenérték fejében további tulajdonrészt
 • ajándékozás esetén (nem ellenérték fejében történik a tulajdon–átruházás)

Mi a teendő a tanúsítvánnyal, kinek kell odaadni, hány példányban készül?

A tanúsítvány egy példányban készül, hiszen ez az ingatlanhoz tartozó dokumentum mindig az aktuális tulajdonos birtokában van. Ezt majd Önnek legkésőbb az adás-vételi szerződés aláírásakor kell átadnia az új tulajdonosnak az ügyvéd előtt. Az átadást az ügyvéd a tanúsítvány azonosítójával együtt a szerződésben rögzíteni fogja. Ha ez megtörtént, Ön eleget tett a kormányrendeletben megfogalmazott kötelességeinek. A tanúsítványt egyébként 10 évig digitális formában megőrizzük, így a későbbiekben – igény szerint – bármikor a rendelkezésére tudjuk bocsátani.

Milyen minősítési osztályok vannak?

Az energetikai minőséget minden esetben a vizsgált épület összesített energetikai mutatójának és a geometriai méreteivel valamint a rendeltetésével azonos, a minimumkövetelményeknek éppen megfelelő, viszonyítási alapként szolgáló épület, összesített energetikai mutatójának százalékban kifejezett arányával kell jellemezni.energetikai-tanstvny-800x600

 

 • A+ <55 Fokozottan energiatakarékos
 • A 56-75 Energiatakarékos
 • B 76-95 Követelménynél jobb
 • C 96-100 Követelménynek megfelelő
 • D 101-120 Követelményt megközelítő
 • E 121-150 Átlagosnál jobb
 • F 151-190 Átlagos
 • G 191-250 Átlagost megközelítő
 • H 251-340 Gyenge
 • I 341< Rossz

Nézzünk három példát:

A+: Ez a betűjel jellemzi az energetikailag legjobb épületeket. Ezek fogyasztják a legkevesebb energiát. Ide tartoznak a passzívházak is, de a kategóriába bőven beleférnek a passzívháznál rosszabb mutatókkal rendelkező épületek is.

C: A jelenleg érvényes szabványok szerint ennél rosszabb kategóriájú épületre nem kapható építési engedély. Ez az a minimum, amit minden építkezőnek teljesítenie kell. Ezt tekinti a rendelet alapnak (100%-nak), ehhez viszonyítja a többi osztály mutatóit. Pl. egy “A” kategóriás épület összesített energetikai mutatószáma 56-75%-a a “C” energiaosztályú épületének.

F: Átlagos magyar épület.

Meddig érvényes a tanúsítvány?

A tanúsítvány 10 évig érvényes.

(Kivéve, ha ezen időn belül az épületen energetikai minőséget befolyásoló felújítás történt, vagy jogszabály változás miatt megváltozott a referenciaértékami  a besorolás alapját képezi)

A tanúsítás folyamata:

 • Helyszíni felmérés, ha szükséges: tervek beszerzéseszerkezetek azonosítása
 • épületgépészeti rendszerek azonosítása
 • épületenergetikai számítások elvégzése
 • tanúsítvány elkészítése, intézkedési javaslatok megfogalmazása

Miért érdemes tanúsítványt készíttetni?

Az energetikai tanúsítványból megtudhatja, hogy milyen energia költségekre számíthat, illetve a szakember javaslata alapján kiderül, milyen energetikai korszerűsítésben célszerű gondolkodni. Ha eladóként készítteti a tanúsítványt, akkor kiderül, hogy érdemes-e az eladás előtt korszerűsítést végrehajtani, azzal a céllal, hogy a lakás árát növeljük. A hirdetésben megadott magasabb energetikai besorolás növeli az eladhatóságot. A szakember által készített korrekt energetikai szakvélemény növeli a bizalmat.

A vevő érdeke, hogy kérje a tanúsítványt, mert így információt kap, a várható energiaköltségekről. Több ingatlan közti választásnál ez segítheti a döntést. Egy társasházon  belül az egyes lakások között akár több kategória különbség is lehet, a védett közbenső lakás és a saroklakás energetikai besorolása között. Ez természetesen hasonlóan tükröződik az energiaszámlákban is. Fontos ezért tudni, hogy a tanúsítvány elkészíthető a teljes épületre, de készíthető lakásonként is.

A TANUSÍTVÁNY ELKÉSZÍTÉSÉHEZ FORDULJANAK HOZZÁNK BIZALOMMAL! 

GYORS, SZAKSZERŰ, PONTOS ÜGYINTÉZÉS KEDVEZŐ ÁRON!

ZoliBen

Kamu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .