Intelről váltás AMD Ryzen-re

1.  A váltáshoz vezető út

Még 2016 októberében vettem meg az új gépemet a lengyelországi tartózkodásom idején. A gép alapját egy ASRock Z170 PRO4S és i5-6600K alkotta.

Már egy ideje játszogatok virtuális gépekkel AD, networking és miegymás céljából és sajnos eléggé megette a procit, arról nem is beszélve, hogy játékoknál az i5-6600K néha már elvérzett, ha mellette még mást is futtattam (100%-ban ki volt használva egy GTX 1060 6G mellett), és bizonyos játékoknál sikerült elérni vele a CPU bottleneck-et (annak ellenére, hogy 4.4 GHz-re volt húzva.

2. Az első próbálkozás

Még január elején hirdettem meg az alaplap + proci kombót és január végén el is vitték – az alaplap egyik PCI-E x16 slotja kicsit meg volt repedve, de a funkcionalitást nem befolyásolta. Már másnap sikerült beszereznem az új procit és alaplapot, amik az alábbiak lettek:

CPU: AMD Ryzen 1600

Alaplap: Asrock AB350M Pro4

RAM: Crucial Ballistics Sport 2400 MHz 2×8 GB (ez a régi rendszerből került át, és a Ryzen rendszerek elég finnyásak RAM terén, ezért írom ide) – szerencsére még normális áron meg tudtam venni, azóta több, mint a duplájára nőtt az ára…

A gépet összeraktam izgulva, hogy minden menjen, és tökéletesen működött is kb. másfél hétig… Másfél hét után a Windows 10 elkezdett lefagyogatni úgy, hogy a képernyőn a kép lefagyott (ugyanazt mutatta) és a gép nem reagált többé semmire, viszont le sem állt. Egy hideg újraindítás megoldotta a problémát, de ettől fogva teljesen random időnként (5 perctől 5 óráig terjedően) elő-elő jött ez a probléma.

Kipróbáltam mindent (más RAM-ok, más vidkari, táp, stb…), de semmi nem segített. Végső megoldásként próbáltam lefrissíteni a BIOS-t, de sehogy nem akarta az alaplap ezt elfogadni, így maradt a bolti garancia.

Az alaplapot az Aqua.hu-n rendeltem weben keresztül. A weboldalt böngészve arra a megállapításra jutottam, hogy benne vagyok még a 14 napos elállási időintervallumban, de azért felhívtam a központi számukat, hogy rákérdezzek, mivel weben rendeltem, de személyesen vettem át és fizettem ki.

A telefonos ügyfélszolgálat nagyon kedves volt, kért egy rendelés számot és megnyugtatott, hogy a fentiek fényében is jogosult vagyok még az elállásra, így másnap fogtam a lapot és munka után bevittem a Karinthy úti boltba. Az eladó kedves és hozzáértő volt, átnézte a csomagot, hogy minden benne van-e, de sikerült az IO shieldet otthon hagynom, így másnap visszamentem a teljes csomagolással (ez szombaton történt). Az eladó felvette a jegyzőkönyvet és adott egy szerviz lapot, hogy átvette a hardvert. Az alaplap sarkán volt egy kis görbület (nem tudom, hogy hogy sikerült összehoznom ezt). Mondta, hogy hétfőn fogják elküldeni a szervizbe, ahol átvizsgálják és megállapítják, hogy tényleg sértetlen állapotban vittem-e vissza, nem törtem-e le róla valamit, stb. Kicsit izgultam a görbült sarok miatt, de szerencsére elfogadták (erről emailt következő hét szerdáján kaptam) – a boltban azt mondták, hogy két hét az átfutási idő, de a szerviz terheltségétől függően hamarabb is meglehet a döntés.

Miután megkaptam a zöld lámpát, megrendeltem az új alaplapot, ami következő hét hétfőjén meg is érkezett, csak a különbözetet kellett kifizetnem.

3. A második próbálkozás

A második alaplap, amit vettem egy MSI B350 Gaming Plus lett a funkcionalitása és a megbízhatósága miatt (jóval pozitívabbak az értékelései a neten, mint az Asrock lapnak).

Szerencsére befért a gépházba, minden könnyen belement, a csatlakozó elhelyezkedések is tökéletesek, ami kifejezetten tetszik, hogy a SATA csatlakozókból van felfelé és oldalra néző is (az ASRockban csak oldalra néző volt, abba egy kész szenvedés volt berakni a kábeleket és a videokártya is alig fért el tőle.

A processzor kiválasztása az alábbiak szerint történt:

  • Árban majdnem ugyanott van, mint az i5-6600K
  • 6 mag 12 szál, ez bőven elegendő lesz jó pár évre, virtuális gépekhez és rendereléshez tökéletes
  • Azért az 1600-as verzió az 1600X-hez képest, mivel kisebb a TDP-je (65 watt vs. 90 watt), és majdnem ugyanaddig lehet húzni manuálisan (3.9 GHz, habár én a sajátomat 3.75 GHz-re húztam, hogy ne nagyon stresszeljem és ez is megfelel az igényeimnek)
  • Gondolkoztam még a Ryzen 1700-on is, de az +33% teljesítményt ad és árban is ennyivel több, és nincs szükségem arra a plusz teljesítményre
  • Jár hozzá egy stock cooler, amiről jókat hallottam (és tapasztalatok alapján tényleg jó)

4. Tapasztalatok

Eddig a tapasztalataim nagyon pozitívak, fantasztikusan muzsikál a rendszer (az ASRock fiaskót leszámítva). Féltem tőle, hogy a játékokban jócskán csökkenni fog a teljesítmény, de eddig ilyet nem vettem észre (habár nem is nagyon mértem össze a régi redszerrel). Az biztos, hogy a modernebb játékoknál már nincs CPU bottleneck (ha nem egy mag brake dance-el folyamatosan, míg a többi figyeli) – GTA V esetében sokat javult a helyzet meglepő módon.

Már simán tudok játék közben is virtuális gépeket futtatni, twitchet nézni full HD-ban a második monitoron, valamint sok egyéb programot futtatni a háttérben mindenféle akadás nélkül.

Szintén próbáltam még a streamelést is, 1080p 60 FPS-sel 6000-es bitrátával CPU kódolás mellett tökéletesen megy minden, habár kb. 10%-kal kevesebb az FPS (eddig csak WoT-nál próbáltam, ott 119 FPS helyett csak 100 van).

A processzor hőmérséklete AIDA64 CPU stressz teszttel nézve nem nagyon megy 84 fok fölé, ami szerintem egész jó egy gyári hűtőtől OC mellett. A proci hűtő 100%-os terhelés mellett már hallható azért, de nem zavaró. Ezen még javítani szeretnék, mert a thermal paste, amit használtam az új alaplapnál már két éves és megkezdett. Nem tűnt túl jó állapotban lévőnek, de sajnos szükséges volt azt használni, mert elfelejtettem újat venni, a gyári hűtőn pedig volt alapból paszta, csak az az alaplap váltásnál odalett.

5. Szintetikus tesztek

Fire Strike pontszám – 11387 (a jelenlegi rendszerrel)

Fire Strike pontszám – 11295 (az ASRock alaplappal)

Fire Strike pontszám – 10752 (az i5-6600K rendszerrel)

ZoliBen

Kamu.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .